Fotografia

Octavi Gil Pujol

La ultradreta ha tornat per venjar-se

Les circumstàncies sociopolítiques i culturals han permès que la ultradreta faci un salt endavant —o més— i es planti a l’escenari polític principal, a les converses quotidianes

"La ultradreta ha tornat per venjar-se", anunciem a la primera frase de la contracoberta d’aquest Ultradreta de Cas Mudde. Efectivament, la ultradreta ha tornat, i ha tornat amb força. Ha tornat a les notícies, als diaris, als parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats. Però també ha tornat a la presidència dels Estats Units, i a la del Brasil. I també governa el segon país més poblat del món, l’Índia. També la trobem en llocs destacats als parlaments de democràcies europees consolidades com Alemanya, França o Àustria, entre moltes d’altres.

Així doncs, la ultradreta és un fenomen —o un repte, o un perill o una amenaça, o fins i tot una oportunitat o una esperança, per a un sector important de la població— rellevant i d’actualitat en l’àmbit mundial. Però això no significa que sigui un fenomen —o un repte, o un perill…— nou, ni sorprenent, ni tampoc de generació espontània. La ultradreta és una ideologia i una opció política que hem tingut aquí a casa i pertot durant dècades. Adormida, esmorteïda, estigmatitzada, marginal, inoperant; sí, i moltes coses més. Però hi era. Avui, les circumstàncies sociopolítiques i culturals, i també una feina de fons i un exercici de modernització per part seva, han permès que la ultradreta faci un salt endavant —o més— i es planti a l’escenari polític principal, a la primera plana dels diaris, a les capçaleres dels informatius, als carrers, a les converses quotidianes.

Ens trobem davant d’un fenomen —un repte, un perill…— important, influent, i necessitem guies que ens ajudin a entendre d’on ve i on va, què és, què ha estat i com s’ha transformat per trobar el seu espai on abans no el tenia. Ultradreta ofereix un decàleg concís i encertat per conèixer aquesta onada que ha impactat amb força arreu. A Ultradreta, el reconegut expert en extremisme polític en l’àmbit global Cas Mudde presenta i examina la història, la ideologia, l’organització, les persones, les activitats, les causes, les conseqüències, les respostes i les qüestions de gènere de la ultradreta, i conclou amb un capítol on repassa dotze tesis sobre la ultradreta d’avui. Tot plegat, deu punts per conèixer aquest fenomen, o repte, o perill… sense el qual no es pot entendre el món on vivim. Perquè, com destaquem a la contracoberta del llibre, "Cap país és immune a la política d’ultradreta".

Octavi Gil Pujol

Editor de Saldonar

Ultradreta

Ultradreta

Cas Mudde

General