Frank Relly, el detectiu metafísic
Joan Pons Bover ressenya Frank Relly i els netsuke de Teodor Marcos al Diario de Mallorca i destaca que pot ser la dosi detestivesca de l'estiu
Aquest és un llibre especial, tan sols apte per a lectors als quals agradi la literatura com a joc de miralls, amb altes dosis de metaliteratura, amb passadissos subterranis que connecten l'autor, el narrador, el protagonista i… la lectora. L'Ophelia Delaware entra un dia en una llibreria i compra la novel·la Frank Relly i els netsuke, la mateixa que llegireu aquells que us animeu a comprar-la. De seguida sap que la devorarà, ja que li encanta la novel·la negra. Però aquesta no és, precisament, una novel·la negra. O potser també ho és. El Frank, un home de caràcter reflexiu i amb pocs amics, que es guanya la vida fent de detectiu, investiga un cas d'infidelitat matrimonial. Sembla que l'Olivia Deloitte s'entén amb algú d'amagat, i el marit d'ella, el John Deloitte, vol treure'n el net i vol proves. D'entrada, pareix un cas senzill per al Frank Relly, però en la primera novel·la de Teodor Marcos (Manresa, 1950) res no és el que sembla i tot té un doble fons, com els misteriosos netsuke que traspassen la frontera entre Mèxic i els Estats Units, emplenats amb no sabem què.
Aquells que us animeu a endinsa-vos en les pàgines d'aquesta novel·la, llegireu la història d'una lectora, l'Ophelia, que llegeix una novel·la policíaca en la qual un dels protagonistes, l'Olivia, llegeix alhora altres novel·les policíaques de les quals, potser, apareixen fragments il·luminadors per a la trama i per a la resolució dels misteris a què s'enfronta Frank Relly. Talment com aquell detectiu de Paul Auster a Trilogia de Nova York, contractat per vigilar un home que al final resulta ser ell mateix, Frank Relly i els netsuke ens convida a entrar en un laberint ple de miralls i portes falses. I amb algun portal perillós que connecta sobtadament la realitat amb la ficció, el lector amb l'autor i el llibre amb altres obres artístiques inspiradores. Plena de referents literaris i cinematogràfics –Raymond Chandler, John Connolly, David Lynch…–, la novel·la de Teodor Marcos ens transporta, des de les primeres pàgines, i amb un estil depurat, a l'imaginari negre-criminal que s'ha configurat dins de nosaltres a base de pel·lícules i lectures. Però fa una passada més, o dues, o tres, i ens passeja pel set de rodatge o pels laberints del cervell d'un guionista inspirat.
Excel·lentment editada per Edicions Saldonar, i amb un epíleg apassionat de Jaume C. Pons Alorda, que alhora ha exercit de mestre literari de l'autor de Manresa, Frank Relly i els netsuke pot ser, aquest estiu, la dosi detestivesca i metaliterària necessària per a lectors no convencionals, disposats a endinsar-se en un joc suggerent i desconcertant, i a deixar-se portar per una ficció que traspassa –com ho fa sovint allò que anomenem realitat– els límits opressius de la lògica i la raó.